In English
 
 

Työtä ilman välikäsiä - Työn tekeminen murroksessa

Globalisaatio, tietoliikenne ja muuttoliike myllertävät, kuten 1900-luvun alussa ennen globalisaation kaatumista maailmansotien juoksuhautoihin.  Tuolloin työn tekijöiden työ-, kulutus- ja tuottajaosuuskunnat syntyivät vastauksena ajan haasteisiin. Onko yhteisöllinen tekeminen jälleen ratkaisu työn tekijöille? Onko pitkäaikaisilla työsuhteilla tulevaisuutta?  Mihin tarvitaan yhtiö tai osuuskunta, kun työn voi myydä appseilla? Muun muassa näistä on kysymys syksyn Tanner-seminaarissa. 

Seminaari on 24.9.2015 kello 10-13 Helsingin yliopiston suuressa juhlasalissa (sisäänkäynti Aleksanterinkatu 5)

Seminaari on maksuton. Osa paikoista on varattu kutsuvieraille.

Seminaarin järjestää Väinö Tannerin säätiö yhteistyössä Pellervo-Seuran kanssa.

Ohjelma

10.00 Seminaarin avaus – Lasse Lehtinen, Väinö Tannerin säätiön hallituksen puheenjohtaja, FT
10.05 TAIPUMATON TANNER - KULUTTAJAN KAUPPIAS -elokuva
10.15 TANNERILAINEN OSUUSTOIMINTA – Markku Kuisma, Suomen ja pohjoismaiden historian professori, Sakari Siltala, FT ja  Anitra Komulainen, tutkija (HOK-Elannon historiaprojekti)
10.45 TARPEETTOMAT VÄLIKÄDET POIS - TYÖOSUUSKUNNAT SATAMISSA -  Tapio Bergholm, SAK:n erikoistutkija, dosentti
11.00 TYÖN JA ELÄMÄN MUUTOS – Alf Rehn, Professor of Business Administration
11.30 UUDET TYÖLLISTYMISEN JA YRITTÄMISEN MUODOT
Heikki Salo, Toimitusjohtaja, Valomo Cooperative
Hannu Laitinen, Toimitusjohtaja, Suomalainen Energiaosuuskunta SEO
Johanna Singh, Asiantuntija, Laskutusosuuskunta Eezy 
12.10 PANEELIKESKUSTELUSSA kirjailija Markus Leikola, työläinen Kaarle Hurtig, taiteilija Jani LeinonenJohanna Singh/Eezy, Hannu Laitinen/SEO, Heikki Salo/Valomo ja Tanja Jänicke/Nappi Naapuri/Mesenaatti.me. Kommenttipuheenvuoro Jarmo Hänniseltä/Idekoop ja puhetta johtaa Lasse Lehtinen
13.00

Seminaari päättyy

Ilmoittaudu tästä: http://ilmot.net/ilmo.aspx?code=TAN2015.

PUHUJAT

Markku Kuisma on historioitsija ja Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian professori. Hän on kirjoittanut muun muassa yleistajuisia kirjoja politiikan ja talouden rajamailta.

Sakari Siltala ja Anitra Komulainen ovat Helsingin yliopiston tutkijoita, jotka ovat kirjoittaneet yhdessä Kuisman kanssa HOK-Elanto 110 vuotta -historian, joka julkaistaan lokakuussa 2015.

Tapio Bergholm on dosentti, SAK:n erikoistutkija, joka on erikoistunut Suomen kuljetusalan ja työmarkkinoiden historiaan.

Alf Rehn on Åbo Akademin organisaation ja johtamisen professori, kansainvälistä tunnustettu bisnesajattelija, kirjailija ja puhuja (alfrehn.com).

Heikki Salo on toimitusjohtaja Valomo Osuuskunnassa, joka on 16 yrityksen ja niissä työskentelevien noin 300 ammattilaisen muodostama yritys (valomo.fi).

Hannu Laitinen on toimitusjohtaja yksityisten bensiinikauppiaitten omistamassa Suomalaisessa Energiaosuuskunnassa SEO:ssa, jonka verkostossa on 185 asemaa Suomessa (www.seo.fi).

Johanna Singh on asiantuntija Laskutusosuuskunta Eezyssä, jonka käyttäjinä on yli 17.000 eri alojen työn ammattilaista.

Markus Leikola on kirjailija, joka tarkkailee ja havainnoi politiikkaa kolumneissa ja radiossa.

Kaarle Hurtig on työläinen, sosiaalisen median, radion ja television ajattelija, tekijä ja isäntä (Kaarlen podcastit, Kaarlen Maailma, Kaarle & Kumppanit)

Jani Leinonen on kuvataiteilija, joka uusimmassa näyttelyssään haastaa meidät kyseenalaistamaan taiteen, politiikan ja koulumaailman rakenteita ja toimintatapoja (janileinonen.com, Jani Leinonen – Tottelemattomuuskoulu –näyttely ja teos Kiasmassa 31.1.2016 asti).

Tanja Jänicke on ikuinen friikku, joka on ollut perustamassa mesenaatti.me -joukkorahoituspalvelua sekä Yhteismaa ry:tä, jonka uusin oivallus on Nappi Naapuri, naapurustojen sosiaalinen media.

Jarmo Hänninen on toimitusjohtaja Idekoop Osuuskunnassa, osuustoimintaneuvontakoulutusta, neuvontaa ja tutkimusta vuodesta 1988 lähtien (www.idekoop.fi).

Lasse Lehtinen on kirjailija, Väinö Tannerin säätiön hallituksen puheenjohtaja ja entinen OTK:n hallintoneuvoston jäsen, jolla on insanabile scribendis cacoethes, kirjoittamisen parantumaton syyhy (www.lasselehtinen.net).

***

Väinö Tanner (1881-1966) on Suomen osuustoiminnan historian keskeisiä johtohahmoja. Raskaan sarjan poliitikko ja valtiomies vaikutti pitkään osuustoimintaliikkeen terävimmässä kärjessä sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Osuusliike Elanto (nykyisin HOK-Elanto) oli hänen suurluomuksensa. Väinö Tanner oli Elannon, muiden osuustoiminnallisten yritysten sekä kotimaisen ja kansainvälisen osuustoimintaliikkeen (ICA) johdossa vuosina 1904-1964.