In English
 
 

Mazzanon taiteilija- ja kirjailijaresidenssit

MAZZANO ROMANO sijaitsee n. 40 km Roomasta pohjoiseen Bracciano- järven suunnalla Mazzanon ja Calcatan välisen luonnonpuiston tuntumassa. Sieltä on Roomaan hyvä bussi / junayhteys, mutta muuhun Italiaan, varsinkin maaseutuun ja pieniin kaupunkeihin tutustumiseen auto on suotava.

1300-1800 luvulla rakennetussa Mazzanossa vanhassa kaupungissa sijaitsevan kirjailijakodin terassilta ja ikkunoista samoin kuin ateljeen ikkunoista avautuu näkymä kaupungin alapuolella olevan Valle del Treja -laakson luonnonpuistoon. Toistakymmentä kilometriä pitkä puistoalue on ihmeellisen rehevä metsä, suomalaiselle viidakko ja ikivanha kulkureitti alueen kaupunkien välillä. Tällaista ei näe Suomessa ja tuskin juuri muuallakaan Euroopassa.

Elokuvista kiinnostuneille tiedoksi, että puiston toisen pään, Monte Gelaton, putoukset on italialaisen elokuvan näkemys paratiisista. Laakson toisessa päässä on filmattu Vain muutaman dollarin tähden ja muita italowesternejä. Laaksossa on suuri määrä erilaisia kasveja liaaneista lähtien sekä erilaisia eläimiä.

Mazzanon lähiympäristössä on paljon pieniä keskiaikaisia kaupunkeja, jotka ovat käynnin arvoisia (mm. Calcata, Faleria, Civita Castellana, Campagnano, Sutri, Nepi, Bracciano) ja vähän kauempana on suurempia vastaavia kaupunkeja (mm. Viterbo). Osa paikoista on hyvinkin eläviä, kuten Nepi ja Sutri, osa auki vain viikonloppuisin, jolloin kaikki paikat ovat täynnä paikallisia turisteja. Esimerkiksi Calcata on liian kaunis, jotta siellä olisi elämää viikollakin.

Mazzanon kulttuuriyhdistys ja aktiivinen kirjasto tarjoavat residensseissä vieraileville mahdollisuuden esitellä työtään ja päästä mukaan paikallisiin yhteisöihin. Säätiön yli 25 vuotta jatkunut residenssitoiminta on hyvin tunnettu ja arvostettu Mazzanossa.